Museum Van Loon verwerft van Fiona Tan

Met de steun van het Mondriaan Fonds heeft Museum Van Loon het videowerk Nele van Fiona Tan verworven.

 

 

 

e

 

 

 

2013 was een prachtig jaar voor Museum Van Loon met bijna 90.000 bezoekers (2012: 74.000). Een groot aantal bezoekers bezocht de tentoonstelling Suspended Histories. Al jaren was het de wens van Museum Van Loon om aandacht te besteden aan de VOC en de rol die familie Van Loon daarin heeft gespeeld. Willem van Loon (1537-1618) was medeoprichter en zoon Hans van Loon (1577-1658) was de langstzittende bewindhebber. De geschiedenis van de VOC is tegenwoordig niet onomstreden, zo bestond halverwege de 17e eeuw de helft van de bewoners van Batavia uit slaven.  

 

Op initiatief van Philippa van Loon heeft Thomas Berghuis, curator bij het Guggenheim Museum in New York, de tentoonstelling Suspended Histories samengesteld waarin elf hedendaagse kunstenaars reflecteren op het VOC verleden van de familie Van Loon. De kunstenaars zijn verbonden met de VOC door hun herkomst uit gebieden waar de VOC handel mee dreef.

 

 

Het museum is verheugd dat met steun van de Regeling Opdrachtgeverschap van het Mondriaan Fonds het werk dat Fiona Tan speciaal voor het huis maakte in het kader van de tentoonstelling verworven kon worden. Het videowerk ‘Nele’ verbeeldt het leven van Cornelia van Rijn, de onwettige dochter van Rembrandt van Rijn. Na het overlijden van de schilder vertrok zij naar Batavia waar zij een kommervol bestaan leidde.